Derecho a la alimentación en la Constitución chilena: elementos jurídicos, sociales y nutricionales para una propuesta

Autores/as

  • Lorena Rodríguez Osiac Universidad de Chile
  • Jorge Aranda Ortega Universidad de Chile
  • Patricia Gálvez Espinoza Universidad de Chile
  • María Begoña Carroza Universidad de Chile
  • Pamela Estay Castro Universidad de Chile
  • Andrea Marín Figari Universidad de Chile
  • Francisca Rojo Medina Universidad de Chile
  • Marcela Araya Bannout Universidad de Chile

Palabras clave:

Access to Healthy Foods, Chile, Food Security

Resumen

Background: The Human Right to Food is not incorporated in the Chilean Constitution. Aim: To identify the legal, social, and nutritional elements for its incorporation into the new Constitution, and to draft a text proposal for the constituent discussion. Material and methods: Descriptive and qualitative study on the perceptions of experts and key actors of the food chain in Chile. The sample was for convenience and included civil society, academia, international organizations, parliamentarians, food traders and producers, and national and local authorities (n = 26). The research team, previously trained and standardized, applied semi-structured online surveys, which were recorded and transcribed. Through an inductive approach, a thematic analysis was carried out using the Atlas.ti 9.0 software. Results: Eighty-one percent of the interviewees were in favor of the Constitutional incorporation of the Right to Food. According to interviews, a constitutional text was proposed considering the characteristics of adequate, healthy, safe, and nutritious foods. Also, the food items must be available, physically and economically accessible, and culturally relevant. A guaranteed citizen participation, food sovereignty, food security, and environmental sustainability must be considered. Conclusions: The high prevalence of malnutrition due to excess, poor diet, and food insecurity during the COVID-19 pandemic, and a current Constitution that does not explicitly guarantee physical and economic access to food, establish a factual and normative background that justifies the incorporation of this right in a new Constitution.

Biografía del autor/a

Lorena Rodríguez Osiac, Universidad de Chile

Médica Pediatra, Profesor Asistente, MSc Nutrition Escuela de Salud Pública Dr. Salvador Allende G. Facultad de Medicina Universidad de Chile Grupo Transdisciplinario para la Obesidad de Poblaciones -GTOP

Jorge Aranda Ortega, Universidad de Chile

Abogado, ProfesorAsistente, PhD en Derecho, Magíster en Derecho, Licenciatura en Derecho. Centro de Derecho Ambiental y Departamento de Derecho Económico.Facultad de Derecho. Universidad de Chile Grupo Transdisciplinario para la Obesidad de Poblaciones -GTOP

Patricia Gálvez Espinoza, Universidad de Chile

Nutricionista. Profesor Asistente. PhD en Salud Comunitaria, MSc en Ciencias de la Nutrición. Departamento de Nutrición. Facultad de Medicina. Universidad de Chile. Grupo Transdisciplinario para la Obesidad de Poblaciones -GTOP

María Begoña Carroza, Universidad de Chile

Matrona. Profesor Asistente. MPH. Departamento de Promoción de la Salud de la Mujer y el Recién Nacido. Facultad de Medicina. Universidad de Chile. Grupo Transdisciplinario para la Obesidad de Poblaciones -GTOP

Pamela Estay Castro, Universidad de Chile

Cirujano dentista, Licenciada en Ciencias Odontológicas, Tesista MPH.

Andrea Marín Figari, Universidad de Chile

Ayudante-alumna, Escuela de Nutrición

Francisca Rojo Medina, Universidad de Chile

Ayudante-alumna, Escuela de medicina

Marcela Araya Bannout, Universidad de Chile

Enfermera-matrona. Profesor Asistente. MPH, PhD en Nutrición y Alimentos, MPH, Licenciatura en Enfermería. Departamento de Promoción de la Salud de la Mujer y el Recién Nacido. Facultad de Medicina. Universidad de Chile. Grupo Transdisciplinario para la Obesidad de Poblaciones -GTOP

Descargas

Publicado

2022-04-25

Cómo citar

Rodríguez Osiac, L., Aranda Ortega, J., Gálvez Espinoza, P., Carroza, M. B., Estay Castro, P., Marín Figari, A., Rojo Medina, F., & Araya Bannout, M. (2022). Derecho a la alimentación en la Constitución chilena: elementos jurídicos, sociales y nutricionales para una propuesta. Revista Médica De Chile, 150(8). Recuperado a partir de https://mail.revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/9667

Número

Sección

Artículos de Investigación

Artículos más leídos del mismo autor/a