Consumo de azúcares y su asociación con obesidad en población chilena - Resultados del estudio GENADIO.

Autores/as

  • Lorena Mardones Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile.
  • Marcelo Villagrán Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile.
  • Fanny Petermann-Rocha University of Glasgow
  • Ana María Leiva Universidad Austral de Chile
  • Carlos Celis-Morales University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.
  • María Adela Martínez Sanguinetti Universidad Austral de Chile, Valdivia

Palabras clave:

Adiposity, Diet, Obesity, Sucrose, Sugars

Resumen

Background: Sugar intake is a risk factor for the development of obesity. Aim: To investigate the association between total sugar intake and obesity markers in Chilean adults. Material and methods: This cross-sectional study included 396 participants of the GENADIO study. Anthropometric measurements (body weight, body mass index (BMI), waist circumference (WC), hip circumference (HC), waist-to-hip ratio, and % body fat) were measured through standardized protocols. Total sugar intake was determined from a 7-days weighted food daily. Sugar intake expressed in g/day was categorized into quartiles. Results: Higher sugar intake was associated with a higher BMI, WC and HC but not with body fat %. One quartile increment in sugar intake was associated with 1.50 kg [95% confidence interval (CI): 0.49; 2.50] higher body weight, 0.34 kg/m2 [95% CI: 0.01; 0.69] higher BMI, 1.23 cm [95% CI: 0.11; 2.34] higher WC, 1.39 cm [95% CI: 0.28; 2.50] higher HC and 0.02 the waist-to-hip ratio [95% C: 0.01; 0.02]. Conclusions: Total sugar intake was associated with higher adiposity levels in these Chilean adults. ?

Biografía del autor/a

Lorena Mardones, Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile.

Académica Laboratorio de Investigación en Ciencias Biomédicas. Departamento de Ciencias Básicas. Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile.

Marcelo Villagrán, Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile.

Académico Laboratorio de Investigación en Ciencias Biomédicas. Departamento de Ciencias Básicas. Universidad Católica de la Santísima Concepción, Chile.

Fanny Petermann-Rocha, University of Glasgow

Investigadora BHF Glasgow Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom

Ana María Leiva, Universidad Austral de Chile

Académica Instituto de Anatomía, Histología y Patología Facultad de Medicina Universidad Austral de Chile

Carlos Celis-Morales, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.

Investigador BHF Glasgow Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, Glasgow, United Kingdom.

María Adela Martínez Sanguinetti, Universidad Austral de Chile, Valdivia

Académico Instituto de Farmacia facultad de Ciencias Universidad Austral de Chile Valdivia, Chile

Descargas

Publicado

2020-07-07

Cómo citar

Mardones, L., Villagrán, M., Petermann-Rocha, F., Leiva, A. M., Celis-Morales, C., & Martínez Sanguinetti, M. A. (2020). Consumo de azúcares y su asociación con obesidad en población chilena - Resultados del estudio GENADIO. Revista Médica De Chile, 148(7). Recuperado a partir de https://mail.revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/7967

Número

Sección

Artículos de Investigación

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 3 4 5 > >>