Mercurio en pescados y su importancia en la salud

Autores/as

  • Ximena Raimann Departamento de Pediatría y Adolescencia, Clínica Las Condes, Santiago, Chile.
  • Lorena Rodríguez Corporación para la Nutrición Infantil (CONIN), Santiago, Chile. Escuela de Salud Pública, Facultad de Medicina Universidad de Chile
  • Paulina Chávez Departamento Nutrición y Alimentos, Subsecretaría de Salud Pública, Ministerio de Salud, Chile
  • Claudia Torrejón Universidad de Chile Clínica Santa María

Palabras clave:

Fish oils, Methylmercury compounds, Recommended dietary allowances)

Resumen

The contamination of fish with methylmercury (MeHg) could hamper the health promoting properties of fish. Currently, there is strong evidence about the health benefits of seafood consumption. When consumed by the mother before and during pregnancy it improves neurodevelopment of infants and toddlers. Thereafter it reduces the risk of cardiovascular and other chronic diseases. The benefits of fish are mainly due to its content of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids, including eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Other constituents, such as high biological value proteins, fat-soluble vitamins, minerals and trace elements contribute to the benefits. On the other hand, there is also convincing evidence about the adverse effects of MeHg on neurodevelopment both during gestation and in early childhood. We herein review the effects of mercury on health. Based on international evidence and new data on the mercury content in Chilean fish, we also propose a recommendation for fish consumption for our population.

Biografía del autor/a

Ximena Raimann, Departamento de Pediatría y Adolescencia, Clínica Las Condes, Santiago, Chile.

Pediatra Nutrióloga Departamento de Pediatría y Adolescencia, Clínica Las Condes, Santiago, Chile.

Lorena Rodríguez, Corporación para la Nutrición Infantil (CONIN), Santiago, Chile. Escuela de Salud Pública, Facultad de Medicina Universidad de Chile

Pediatra Nutrióloga Corporación para la Nutrición Infantil (CONIN), Santiago, Chile. Escuela de Salud Pública, Facultad de Medicina Universidad de Chile

Paulina Chávez, Departamento Nutrición y Alimentos, Subsecretaría de Salud Pública, Ministerio de Salud, Chile

Departamento Nutrición y Alimentos, Subsecretaría de Salud Pública, Ministerio de Salud, Chile

Claudia Torrejón, Universidad de Chile Clínica Santa María

Pediatra Nutriologa Profesor Asistente Pediatria Campus Norte Hospital Roberto del Río Universidad de Chile

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Publicado

2014-09-12

Cómo citar

Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista Médica De Chile, 142(9). Recuperado a partir de https://mail.revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/3292

Número

Sección

Artículos de revisión