Revisión del tratamiento dietético-nutricional de la anorexia nerviosa

Autores/as

  • Ignacio Jáuregui-Lobera Área de Nutrición y Bromatología. Universidad Pablo de Olavide. Sevilla. España
  • Patricia Bolaños-Ríos Instituto de Ciencias de la Conducta. Sevilla. España

Palabras clave:

Anorexia nervosa, Diet therapy, Dietary supplements, Refeeding syndrome

Resumen

 

REVIEW OF NUTRITIONAL AND DIETARY MANAGEMENT OF  ANOREXIA NERVOSA.

While numerous studies have highlighted the need to approach anorexia nervosa from a multidisciplinary perspective, the dietary and nutritional aspects of the disorder are rarely considered in depth. Basic guidelines to monitor food intake of patients, are available. A literature review was performed in Medline, searching  for articles related to the dietary and nutritional management of anorexia nervosa and published over the last five years. The final analysis focused on 103 articles. This review summarizes the different therapeutic contexts and objectives, nutritional support, the use of dietary supplements, the role of artificial nutrition, refeeding syndrome, involuntary treatment and nutritional education. 

Biografía del autor/a

Ignacio Jáuregui-Lobera, Área de Nutrición y Bromatología. Universidad Pablo de Olavide. Sevilla. España

Virgen del Monte 31 41011-Sevilla (España) Teléfono: +34954280781 Fax: +34954278167 E-mail: ijl@tcasevilla.com

Patricia Bolaños-Ríos, Instituto de Ciencias de la Conducta. Sevilla. España

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Publicado

2011-10-20

Cómo citar

Jáuregui-Lobera, I., & Bolaños-Ríos, P. (2011). Revisión del tratamiento dietético-nutricional de la anorexia nerviosa. Revista Médica De Chile, 140(1). Recuperado a partir de https://mail.revistamedicadechile.cl/index.php/rmedica/article/view/1182

Número

Sección

Artículos de revisión